FAQ

Hoe komen jullie aan de data voor het berekenen van de energiekosten / totale kosten over de hele levensduur?

In principe wordt deze data aangeleverd door leveranciers en fabrikanten zelf. Zij hebben het product aan strikte en gestandardiseerde Europese testen onderworpen, al dan niet in onafhankelijke laboratoria.
Bij ALCARIS hebben we met deze gegevens uitgebreid onderzoek gedaan naar de waarde en relevantie er van in de praktijk.

De afmeting van één zonnepaneel is 1 meter breed en meestal 1 meter 65 lang, dus ongeveer 1,65m2. Eén zonnepaneel kan wel tot 300 kWh opleveren! Dat is in de meest ideale situatie, dus als jouw huis de perfecte ligging heeft, de zon er recht op staat en jij de beste kwaliteit zonnepanelen hebt aangeschaft. Hoeveel een zonnepaneel oplevert is voor iedereen anders: hieronder geven we een indicatie waar je vanuit kunt gaan.

Eén zonnepaneel is gemiddeld 240 Wp (Wattpiek), deze kost ongeveer €250 en zal gemiddeld zo'n 205 kWh per jaar opleveren. Elk dak is anders: de opbrengst kan iets meer zijn bij een perfect gelegen dak met geen enkele vorm van schaduw, maar ook minder. Eén zonnepaneel wordt echter niet los verkocht, je koopt ze in een serie en dit begint over het algemeen bij een aantal van drie zonnepanelen. Dit betekent dat een serie van drie zonnepanelen per jaar ongeveer 615 kWh oplevert, een kleine €150.

Stel, je verbruikt als gezin gemiddeld 3000 kWh per jaar. Als je de elektriciteit die je verbruikt zelf zou willen opwekken met zonne-energie, dan zal je dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig hebben. Dit is dus als je ervan uit gaat dat je voor 100% zelf in je energiebehoefte wilt voorzien. Natuurlijk hoeft dit niet persé en kun je ook bijvoorbeeld ook voor maar 50% zelf in je energiebehoefte voorzien. Dit zal je al een hoop geld schelen in vergelijking met geen zonnepanelen aanschaffen.

Het rendement op je investering zal tussen de 6 en 11 procent liggen. Dit is tot wel 5x zo hoog als de rente op een gemiddelde spaarrekening! De kosten per kWh zullen tussen de €0,13 en €0,22 liggen, wat tot 45 procent minder is dan de prijs die je betaalt bij je huidige energieleverancier! Hierbij houden we er zelfs geen rekening mee dat de energieprijs jaarlijks stijgt: dit is de afgelopen jaren tot wel 10 procent per jaar geweest. Met het opwekken van je eigen energie heb je daar geen last van!